GEZE ventilatie- en brandbeveiligingsoplossingen voldoen aan strenge ontwerp- en veiligheidsvereisten in de Kvæsthusmolen ondergrondse parkeergarage in Kopenhagen

Ondergrondse parkeergarages hebben specifieke luchttoevoeroplossingen nodig – om te zorgen voor verse lucht zowel in samenhang met algemene ventilatie en in het geval van een brand en het ontstaan van rook. GEZE Denemarken ontwikkelde gepersonaliseerde ventilatieoplossingen voor de Kvæsthusmolen ondergrondse parkeergarage in Kopenhagen. Deze oplossingen regelen de luchttoevoer in het hele complex en garanderen dat, in een noodsituatie, voldoende verse lucht snel naar alle gebieden wordt getransporteerd, met inbegrip van de lagere niveaus.

Kvæsthusmolen ondergrondse parkeergarage – modern ontwerp, gemak en veiligheid

Een trap leidt naar de ondergrondse parkeergarage Kvæsthusmolen

De trap die naar beneden gaat in de ondergrondse parkeergarage Kvæsthusmolen siert het gebied van Ofelia Plads van de pier. Speciaal ontworpen elektrische kettingaandrijvingen van GEZE zijn op de ramen aangebracht.

Parkeerruimte in de binnenstad is beperkt en vaak helemaal bezet, met name in grote steden. Parkeervoorzieningen boven de grond nemen teveel stedelijke ruimte in beslag en hebben ook invloed op het stadslandschap. In Kopenhagen heeft een drie verdiepingen tellende ondergrondse parkeergarage met in totaal 500 plaatsen geholpen dit probleem te verbeteren, sinds zijn opening in juni 2016. Deze parkeervoorziening wordt beheerd door Jeudan, de grootste geclassificeerde vastgoed- en serviceonderneming van Denemarken, en werd ontworpen door Lundgaard & Tranberg Arkitekter. Hij bevindt zich in het centrum van de Deense hoofdstad, onder een gebied van de gerenoveerde Kvæsthus Pier, bekend als Ofelia Plads. Het is een van de meest moderne voorzieningen in Kopenhagen en biedt comfortabele kwaliteit, modern ontwerp en voortreffelijke veiligheid.

Kettingaandrijving met een aantrekkelijk ontwerp: GEZE Slimchain garandeert de toevoer van verse lucht

Het unieke ontwerp van de trap verbergt de ramen.

Het unieke ontwerp van de trap verbergt de ramen.

Het garanderen van een toevoer van verse lucht voor de normale ventilatie en een snelle rookafvoer in het geval van een brand is essentieel in moderne gebouwen als de ondergrondse parkeergarage Kvæsthusmolen. Rook- en warmteafvoerinstallaties (SHE) zijn een wettelijke vereiste voor vele gebouwen. Ventilatiesystemen voor ondergrondse voorzieningen vragen om bijzonder nauwgezette aandacht en intelligente integratie. Om deze reden was GEZE Denemarken van het begin af aan betrokken bij het planningsproces samen met het architectenbureau Lundgaard & Tranberg.

Bezoekers kunnen toegang verkrijgen tot de roltrappen via de roestbruine blokken op de begane grond boven het parkeercomplex. Zwart geverfde elektrische Slimchain kettingaandrijvingen zijn verticaal aangebracht op draairamen en zorgen zowel voor efficiënte ventilatie als effectieve rookafvoer. Hierdoor voldoen deze kettingaandrijvingen aan strenge eisen met betrekking tot zowel functie als esthetica. Het GEZE Productmanagementteam in het hoofdkantoor van het bedrijf in Leonberg, Duitsland, hielp ook om deze speciale oplossing te ontwikkelen.

GEZE bood grote ondersteuning tijdens het project, zowel aan de architecten en bouwers en, natuurlijk, aan ons. Zij hielpen ervoor te zorgen dat geoptimaliseerde processen actief waren en toonden aanzienlijke flexibiliteit voor een project onderhevig aan strenge eisen wat betreft ontwerp en functionaliteit.

Martin Steen, Projectmanager bij Jeudan

Elektrische deuraandrijvingen zorgen voor verse lucht, als er zich rook vormt of de temperaturen stijgen

De tweede GEZE-oplossing geïnstalleerd in het complex omvat een speciale afscherming voor de entreeruimte en zes scharnierende deuren met dubbel glas. De glazen deuren beschermen de entree naar de roltrappen tegen regen en sneeuw. Uitgerust met de GEZE Slimdrive EMD Invers, openen deze deuren automatisch binnen enkele seconden in het geval van een brand- of rookalarm en blijven ze open, totdat het brandalarm handmatig wordt gedeactiveerd. De deurautomatiseringssystemen en de turbines geïnstalleerd op de lagere verdiepingen interageren met elkaar om ervoor te zorgen dat alle rook snel wordt verwijderd. De speciale ventilatieoplossingen zorgen ervoor dat veel van de vervangende lucht de lagere niveaus bereikt, om de ventilatie tijdens dagelijkse werking en in het geval van een brand of het ontstaan van rook te garanderen.

Kom meer te weten over brandwerende deuren

GEZE-oplossingen voor rook- en warmteafvoer (SHE)

In het geval van een brand of het ontstaan van rook, is het verwijderen van giftige rookgassen uit het betroffen gebouw fundamenteel. GEZE biedt slimme oplossingen voor rook- en warmteafvoer die foutloos interageren:

 • elektrische openingssystemen voor ramen en deuren, met inbegrip van ketting- en spindelaandrijvingen
 • Vergrendelingsaandrijvingen voor toegevoegde veiligheid voor grote SHE- of ventilatieramen
 • Openings-/vergrendelingssystemen bestaan uit een elektrische spindelaandrijving en een mechanische deurbeslagset
 • Luchttoevoersystemen om voor de noodzakelijke dwarsventilatie te zorgen in het geval van een brand
 • GEZE-noodstroomcentrale voor alle SHE-componenten
 • Interfacemodules om slim netwerken te vereenvoudigen
 • Aanvullende accessoires zoals knoppen en sensoren

Ofelia Plads en de ondergrondse parkeergarage zijn een vitrineproject en er werd veel geld geïnvesteerd in hun ontwerp. Daarom hadden wij een glazen afscherming nodig. GEZE verstrekte deskundig advies en ontwikkelde snel oplossingen met geautomatiseerde ventilatie die pasten bij het ontwerp en de kleur van het gebouw. Daarnaast voldoen de oplossingen volledig aan de hoge veiligheidsvereisten en standaarden waaraan nieuwe gebouwen moeten voldoen met betrekking tot rook- en brandbeveiliging.

Martin Steen, Projectmanager bij Jeudan

In een oogopslag: GEZE-oplossingen in de ondergrondse parkeergarage Kvæsthusmolen in Kopenhagen

 • GEZE RWA K 600 F: intrekbare armaandrijving voor installatie op ramen
 • GEZE Slimchain: elektromechanische kettingaandrijving
 • Slimdrive EMD Invers: elektromechanisch draaideursysteem voor rook- en warmteafvoerinstallaties en ventilatieopeningssystemen met enkele vleugel
 • GEZE MBZ 300 N24: noodstroomcentrale voor rook- en warmteafvoeraandrijvingen