Onderwerpen

Zelfsluitende deuren voor comfort en veiligheid

Hoe sluiten externe deuren in appartementencomplexen of toegangsdeuren in scholen, bedrijven en kantoren zodra we ze zijn gepasseerd? Het is niet iets waar we gewoonlijk over nadenken. Daar hebben we deurdrangers voor. Die doen hun werk zo betrouwbaar dat ze levens kunnen redden in geval van brand.

Waartoe dienen deurdrangers?

Deurdrangers worden gebruikt om deuren automatisch te sluiten.

Deurdrangers worden gebruikt om deuren automatisch te sluiten. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Zelfsluitende deuren zijn deuren met een deurdranger. Deze sluiten de deuren automatisch nadat ze handmatig zijn geopend. Hierdoor beweegt de deurvleugel in het deurkozijn en valt de vergrendeling in de sluitplaat.

Maar waarom is het belangrijk dat deuren gesloten worden in plaats van open te blijven? Daar zijn talloze redenen voor: vanwege wettelijke voorschriften, omwille van veiligheid en hygiëne, om energie te besparen of om tocht te vermijden.

Deurdrangers installeren is vaak nuttig. Het is zelfs verplicht bij brand- en rookwerende deuren, aangezien deze onafhankelijk van elkaar moeten sluiten. De belangrijkste redenen voor het gebruik van deurdrangers zijn:

  • Veiligheid: gesloten deuren beveiligen tegen onbevoegde toegang, inbraak en diefstal.
  • Brandveiligheid: bouwvoorschriften vereisen het gebruik van brandwerende deuren, niet alleen in openbare gebouwen of ondergrondse parkeergarages, maar ook voor deuren in huizen of hotelkamers. Ze voorkomen dat brandgevaar binnendringt via doorgangen in brandwerende en brandvertragende muren. Deze brandwerende sluiters moeten onafhankelijk van elkaar sluiten.
  • Geluidsbescherming: gesloten deuren beschermen tegen hard geluid.
  • Ruimteklimaat/energie besparen: gesloten deuren beschermen tegen wind en weer, tocht en warmteverlies.
  • Hygiëne: gesloten deuren beschermen tegen vervuiling. Zelfsluitende deuren sluiten zonder te worden aangeraakt. Ze zijn daarom vooral nuttig wanneer er een grote kans bestaat dat bacteriën en microben naar de handen worden overgebracht, bijvoorbeeld in ziekenhuizen en openbare toiletten.
  • Privésfeer: gesloten deuren beveiligen onze privacy.
  • Gemak: zelfsluitende deuren zijn praktisch en comfortabel voor iedereen, maar vooral voor kinderen, ouderen en mensen met beperkte mobiliteit.

Handmatige deurdrangertypes

De zelfsluitende functie kan worden geleverd met handmatige deurdrangers. Afhankelijk van de montage wordt onderscheid gemaakt tussen deurdrangers op het kozijn, deurdrangers ingebouwd in de deur en in de vloer.

  • Externe bovenliggende deurdrangers op het kozijn: Deze worden gemonteerd aan de bovenkant van de deurvleugel, of aan de bovenkant van de deur (kozijn) waar ze zichtbaar blijven. Ze kunnen ook achteraf worden gemonteerd. Externe bovenliggende deurdrangers die op het kozijn zijn gemonteerd, zijn voorzien van stangen of glijrails.
  • Verzonken/geïntegreerde bovenliggende deurdrangers: geïntegreerde bovenliggende deurdrangers zijn gewoonlijk volledig ingebouwd in de deurvleugel en het kozijn dat de componenten beschermt tegen vervuiling en de gevolgen van het weer. Geïntegreerde deurdrangers zijn vooral populair bij architecten omdat ze bijna onzichtbaar zijn.
  • Vloergemonteerde deurdrangers: de afzonderlijke delen van vloergemonteerde deurdrangers worden gewoonlijk geïnstalleerd in vloeren en deurvleugels waar ze vrijwel onzichtbaar zijn. Naast de sluitfunctie kunnen ze ook het onderste lager van de vleugel bevatten. Voor de vloerdoos is vaak een uitsparing in de vloer nodig.

Brandveiligheid - deurdrangers voorgeschreven door de wet

Brandwerende deuren stellen hogere eisen aan deurdrangers dan deuren die niet bedoeld zijn voor brandveiligheid. Deuren die worden gebruikt als brand- of rookbescherming (RWA) en daarom aan bijzondere eisen moeten voldoen, moeten over het algemeen zelfsluitend zijn. Geschikte, goedgekeurde deurdrangers kunnen deze functie vervullen. Tweevleugelige deuren moeten voldoen aan een sluitvolgorderegeling om te garanderen dat de passieve vleugel eerst sluit en daarna de actieve vleugel. Dit is de enige manier om het gewenste type sluiting te verzekeren. Hydraulisch bediende deurdrangers voor brandwerende deuren worden geïnspecteerd en vervaardigd conform de norm DIN EN 1154.

GEZE TS 5000 Ecline: bovenliggende deurdrangers met openingsondersteuning

Brandveiligheid versus barrièrevrijheid

Deuren met handmatige deurdrangers zijn vaak moeilijk te openen omdat dit een zekere energie vereist, die vervolgens wordt gebruikt voor het sluiten. Deze deuren vormen een obstakel voor ouderen en kinderen en voldoen daarom niet aan alle eisen. DIN 18040 is een belangrijke norm die barrièrevrije bouw in Duitsland definieert. Deze norm bepaalt een maximale operationele kracht van 47 newtonmeter voor zelfsluitende deuren.

Als een standaard deurdranger geen voldoende moeiteloze openingsbeweging kan creëren, kunnen hiervoor specifieke uitrustingsopties worden gebruikt, bijvoorbeeld via geïntegreerde openingsondersteuning of via een vrijloopfunctie.

TIPS VOOR BRANDVEILIGHEID EN BARRIÈREVRIJHEID

Brochure GEZE vrijloopdeurdranger (PDF | 6 )

Vastzetsystemen houden brandwerende deuren open

Brandwerende deuren worden echter vaak gezien als dagelijkse barrières. Dikwijls is het wenselijk dat deze langer of permanent open worden gehouden. Brandwerende deuren mogen in geen geval mechanisch open worden gehouden (bijvoorbeeld met een deurwig).

Hier bieden vastzetvoorzieningen uitkomst. Ze houden brandwerende deuren voor dagelijks gebruik open, maar laten ze automatisch los in geval van een alarm zodat de deurdrangers hun functie kunnen vervullen. Zo kunnen brandwerende deuren opengehouden worden door vastzetvoorzieningen die ook het veilig sluiten verzekeren in geval van brand. In normale omstandigheden garanderen deze oplossingen barrièrevrijheid en zorgen ze tegelijkertijd te allen tijde voor een betrouwbare sluiting in geval van brand.

Ga naar de GEZE-vastzetvoorzieningen

GEZE-deurdrangers voor alle toepassingen

GEZE biedt deurdrangers voor een breed assortiment van deuren met een groot scala aan individuele instelmogelijkheden. Van de kleinste bovenliggende deurdranger tot de veelzijdige varianten voor gebruik met brand- en rookwerende deuren: ons assortiment deurdrangers met stangen of glijrails kan op vele manieren worden gecombineerd. Het type deurdranger dat kan worden gebruikt, wordt bepaald aan de hand van de vereisten, het deurtype, de grootte, het vleugelgewicht, het deurmateriaal, de deurbreedte en de plaats waar de deur is geïnstalleerd. Daarnaast komt het erop aan, of de deurdranger in het binnen- of buitenbereik moet functioneren, in de natte of droge ruimte, in de hitte of koude.

Om deuren ook in uitdagende omgevingssituaties betrouwbaar en geruisloos te sluiten, is een optimale verhouding tussen kracht en sluitsnelheid noodzakelijk. Aan deze voorwaarde voldoet bijvoorbeeld de TS 5000 SoftClose, die daarom ook bij wind en zuiging of bij wisselende drukverhoudingen in sluizen en trappenhuizen deuren betrouwbaar en stil sluit.

Er wordt ook rekening gehouden met het aantal mensen dat de deur gebruikt, hun persoonlijke omstandigheden (mensen met kinderen, de zorgafhankelijken enz.) en andere eisen zoals toegang voor iedereen en brandbeveiliging. GEZE geeft advies van specialisten op al deze gebieden, naast productadvies en service zodat klanten gedurende de gehele levenscyclus van het product op een uitgebreide ondersteuning kunnen rekenen.

Ga naar de GEZE-deurdempers handleiding

Automatische deuren met deurdrangers

Als alternatief kan de zelfsluitende functie worden verkregen door een elektrische deuraandrijving, die ook automatisch openen mogelijk maakt. Deze soorten volautomatische schuivende draaivleugels of carrouseldeuren worden meestal geactiveerd door sensoren die de beweging van de mensen voor de deur registreren. Er is ook een open schakelaar die zonder contact kan worden geactiveerd. Een eenvoudige handbeweging voor de schakelaar activeert de deur. Als een lager automatiseringsniveau nodig is, kan een draaideur ook worden geopend door een "push & go"-beweging. Een lichte druk op de deurvleugel is voldoende om de motor voor het openen van de deur te starten.

Alle automatische deuren sluiten, zoals de naam al aangeeft, automatisch opnieuw. Aanwezigheidsmelders zorgen er tijdens het openen en sluiten voor dat elk risico van beknellen, afschuiven, botsingen en intrekken wordt voorkomen.

Meer informatie over automatische deuren

MEER OVER SENSOREN

GEZE Slimdrive draaideuraandrijving met geïntegreerde vastzetinrichting

GEZE Slimdrive draaideuraandrijving met geïntegreerde vastzetinrichting © Nikolaus Grünwald / GEZE GmbH

Brandbeveiligingsdeuren dichthouden

Als brandbeveiligingsdeuren worden bediend als automatische draaideuren en zijn voorzien van een geïntegreerde vastzetinrichting, worden ze beschouwd als een vastzetvoorziening in combinatie met een rookschakelaarcentrale. Vastzetvoorzieningen voorkomen tijdelijk dat deuren automatisch sluiten. In het geval van een alarm dat wordt geactiveerd door de brandmelder of in het geval van een stroomstoring, wordt de vastzetfunctie uitgeschakeld en de deurdranger brengt de deur dichterbij de sluitstand. GEZE beschikt over een breed assortiment van vastzetvoorzieningen, die allemaal speciaal ontworpen zijn voor gebruik in systemen voor brandpreventie.

Brochure GEZE-draaideursysteem (PDF | 6 )

Goed sluitende en toegankelijke Powerdrive HT-schuifdeursysteem van GEZE

Goed sluitende en toegankelijke Powerdrive HT-schuifdeursysteem van GEZE © GEZE GmbH

Goed sluitende schuifdeuren voor optimale hygiënische omstandigheden

In klinische omgevingen (operatiekamers, intensive care-eenheden of dialyse-eenheden) en in geconditioneerde ruimtes (sterilisatieruimtes en laboratoria) zijn deuren met een bijzonder strakke afdichting nodig om een goede hygiëne en een maximale luchtdichtheid te garanderen. GEZE biedt hiervoor bijzonder goed sluitende toegangsoplossingen met GEZE ECdrive H en Powerdrive PL-HT hermetische schuifdeursystemen die bacteriën en vreemde voorwerpen buiten houden.

Ga naar GEZE automatische schuifdeuren

Ga naar GEZE automatische draaideuren

Uitgebreid advies

Deurdrangers zijn leverbaar in verschillende uitvoeringen: op het kozijn gemonteerd met stangen of glijrails; geïntegreerd of verborgen in de vloer; in elke kleur en met een optionele afdekking.

Er zijn deurdrangers beschikbaar voor handmatige bediening van deuren of voor integratie in de deuraandrijvingen van automatische deuren. Deze moeten uiteraard voldoen aan alle wettelijke voorschriften en normen, bijv. voor brandbeveiliging en beveiliging.

GEZE geeft uitgebreid advies over het bepalen van de beste deurdrangers voor de betreffende toepassing (type gebouw, personenverkeer, deurlocatie, enz.) via de hotline van de architect.

GEZE biedt ook individuele oplossingen voor deurdrangers, inclusief advies en het samenstellen van een geschikte oplossing.

Ondersteuning in vele vormen

GEZE biedt verwerkers een speciale training over het installeren van deurdrangers. Daarnaast zijn er tal van hulpmiddelen in de vorm van montagehandleidingen, installatievideo's, kabelschema's enz.

Ga naar de TS 5000 installatievideo

Ga naar de Powerturn installatievideo

Help, tips en trucs

GEZE Service biedt 24/7 hulp bij problemen met deurdrangers. Er is altijd iemand beschikbaar op de hotline en het personeel van dienst is snel ter plaatse. Eenvoudige tips en trucs zijn vaak nuttig om deurdrangers weer te doen werken. Veelgestelde vragen en richtlijnen bieden eerstelijnsondersteuning in geval van problemen.