Casusstudies

GEZE opent de deuren naar de spectaculaire i360 uitkijktoren

Beleef de zuidelijke kust van Engeland vanaf een hoogte van 138 m: het British Airways i360-uitkijkplatform is de hoogste uitkijktoren in het Verenigde Koninkrijk en de nieuwe bezienswaardigheid van de zeebadplaats Brighton. Ultramoderne schuifdeursystemen door GEZE UK vergezellen miljoenen bezoekers op de ‘verticale pier’.

Schuifdeursystemen op maat gemaakt voor de nieuwste attractie van Brighton.

Met zijn smalle metalen constructie, met enorme hoogte van 173 m, brengt de British Airways i360 ultramoderne architectuur en maritieme traditie op een unieke wijze samen in de populaire zeebadplaats Brighton aan de kust van Zuid-Engeland. 138 m gaat het glazen uitkijkplatform van de gestroomlijnde toren omhoog, waar een adembenemend 360 graden panoramisch uitzicht over de kust en zee op u wacht. Het spectaculaire project werd gepland door het architectenduo Marks Barfield Architects, die eerder het legendarische grote wiel hadden ontworpen, de London Eye. GEZE opent de deuren voor bezoekers tot de nieuwste attractie van Brighton - met op maat gemaakte schuifdeursystemen die comfortabele en barrièrevrije toegang bieden tot de uitkijktoren, zelfs bij piekbelastingen.

Visueel perfect: glazen gevel met Slimdrive schuifdeursystemen

Onderaan de uitkijktoren staat het Beach Building, een ondersteund strandgebouw met een toegankelijk dak, waarop zich een vergaderruimte, een winkel en een restaurant bevindt. Zes tweevleugelige schuifdeursystemen, die precies en bijna geruisloos openen voor de binnenkomende bezoekers, zijn perfect opgenomen in de elegante glazen gevel. De smalle GEZE Slimdrive SL NT deuraandrijvingen, slechts 7 cm hoog, passen compact en bijna onzichtbaar in de deursecties en ondersteunen het continue design van de glazen gevel.

Functionaliteit en design: glazen deuren op maat gemaakt door GEZE

Glazen gevel van de Beach Building, buitenaanzicht.

Hedendaagse architectuur: GEZE-schuifdeursystemen passen perfect in de glazen gevel van de Beach Building.

Het gespecialiseerde Oostenrijkse bouwbedrijf Fill Metallbau, dat werd belast met het bouwen van de metalen en glazen constructie van het Beach Building, had hoge eisen voor de gebruikte deursystemen; gezien de blootgestelde locatie aan zee is het gebouw vaak onderhevig aan sterke wind, hetgeen betekent dat schuifdeuren gunstiger zouden zijn dan een draaideuroplossing. Tegelijkertijd moest het schuifdeursysteem de gure elementen van de kust weerstaan, evenals de hoge toestroom van bezoekers. De zes naast elkaar liggende schuifdeuren met GEZE Slimdrive SL NT schuifdeuraandrijvingen zijn een ideale oplossing wat betreft functie en design.

De British Airways i360 is een verticale pier; net als personen in Victoriaanse tijden, die genoten van een ‘wandeling op het water’ op de West-pier, zijn de bezoekers vandaag de dag gefascineerd door de ‘wandeling door de lucht’ met de i360. De rechte deuren waren een essentieel deel van het project - geruisloos en efficiënt, duurzaam en vooral visueel in overeenstemming met de glazen esthetica van de Beach Building.

David Marks, voorzitter van British Airways i360 en directeur van Marks Barfield Architects

Ultramoderne architectuur met maritieme geschiedenis

De British Airways i360 staat direct tegenover het strand, precies ter hoogte van de vroegere West Pier. Als eerbetoon aan de pier die werd verbrand in 2003, werden de twee originele betaalkantoortjes van de West Pier tegen hoge kosten gereproduceerd. Links en rechts van de uitkijktoren, gepositioneerd aan elk uiteinde van het toegankelijke dak van het Beach Building, dienen de historische ticketloketten als een ticketcentrum en een café en weerspiegelen ze de maritieme erfenis van de i360. De uitzichtgondel, met zijn rondlopende beglazing, biedt ook een kijkje terug in het verleden. Met max. 200 passagiers verplaatst de cabine zich 138 m omhoog langs de stalen kolom van de uitkijktoren en krijgt u een uitzicht op Brighton, Hove en het Engelse Kanaal, en ook op de overblijfselen van de ooit prachtige West-pier, die nog steeds over de zee uitkijkt.

Wij zijn ontzettend blij dat GEZE-producten worden gebruikt in een project dat zo representatief is als de British Airways i360. De uitkijktoren is een unieke structuur waarin materialen en techniek vanuit de hele wereld gebruikt zijn. De i360 is ongetwijfeld een nieuwe bezienswaardigheid voor het V.K. geworden en wij zijn fier dat onze schuifdeursystemen er zijn om miljoenen personen door deze fantastische ervaring te begeleiden.

Kaz Spiewakowski, directeur, GEZE UK

GEZE-producten in de British Airways i360

  • GEZE Slimdrive SL NT deuraandrijvingen