Casusstudies

GEZE-schuifdeursystemen voor een terminal met extra klasse

Dynamische vormen, ultramoderne materialen en een functionele esthetica typeren de bekroonde luchthaventerminal Madrid-Barajas in de belangrijkste vluchthaven van Spanje. De automatische schuifdeuren en veiligheidsoplossingen door GEZE passen perfect in het designontwerp.

Gerenommeerde luchthavenarchitectuur

Met de inbedrijfstelling van de nieuwe luchthaventerminal Madrid-Barajas werd de ontwikkeling van de grootste en belangrijkste luchthaven eindelijk afgesloten na een constructieperiode van tien jaar. Het ultramoderne 120.000 m²-gebouw, dat werd gecreëerd voor €6 miljard overeenkomstig de plannen door de Spaanse architect Antonio Lamela en zijn Britse collega Richard Rogers, is een van ‘s wereld meest spectaculaire luchthavengebouwen.

Een superlatief gebouw - van het dak tot de deuraandrijvingen

Door een ruime maar relaxte atmosfeer te creëren, waar reizigers zich comfortabel kunnen verplaatsen - werd het enorme gebouwencomplex in meerdere structuren verdeeld, overeenkomstig dit ruimteconcept. De hoofdterminal is in drie niveaus verdeeld, met daarboven een groot dak ondersteund door stalen ‘bomen’. De lichte, gebogen dakvorm, het eenvoudig palet van materialen, grote hoeveelheden binnenkomend daglicht en heldere ruimtes geven de architectuur een ongecompliceerd karakter. En ook de technische uitrusting verdient het geprezen te worden, vanwege zijn moderniteit en maximale functionaliteit; van de incheckbalie tot het informatiesysteem tot het passagiers- en bagagetransport - en natuurlijk de automatische schuifdeursystemen - voldoet de techniek aan de hoogste internationale standaarden.

Precieze deuraandrijvingen - krachtig en visueel onopvallend

De entreegebieden van de terminals stellen passagiers en bezoekers in staat om naar binnen te gaan door ruime automatische schuifdeuren met GEZE Econodrive EL-FR schuifdeuraandrijvingen. De krachtige, extreem onopvallende aandrijvingen zijn gemaakt voor infrastructurele gebieden met hoge bezoekersfrequenties. De glazen deurvleugels met grote afmetingen bewegen geruisloos en precies, en alle bewegingsparameters kunnen individueel worden ingesteld. Met hun elegante, minimalistische design, passen de schuifdeursystemen bij het kleurenschema en het gehele design van de entreehallen, zorgen ze voor veilig gebruiksgemak en fungeren ze ook als beveiliging tegen wind. Natuurlijk hebben GEZE Econodrive EL-FR deuraandrijvingen een typekeuring ondergaan overeenkomstig ZH 1/494 en AutSchR.

Beveiligde vluchtroutes dankzij multifunctionele deursystemen

Draaideur naar het buitengebied van de luchthaventerminal

GEZE heeft ook multifunctionele draaideuren geleverd voor het nieuwe gebouw.

Draaideuren met de GEZE TSA-160 deuraandrijving worden ook in het hele gebouwencomplex gebruikt. De automatische schuifdeuraandrijvingen bieden barrièrevrij gebruiksgemak en kunnen ook voor lange periodes open worden gehouden, als ze daarvoor geprogrammeerd zijn. De deuren in vluchtroutes kunnen betrouwbaar geopend worden in het geval van een stroomonderbreking, hetgeen betekent dat vluchtroutes beveiligd zijn. Dankzij een geïntegreerde rookmelder openen de draaideuren met TSA-160 deuraandrijvingen in het RWA-design automatisch in het geval van een brand, voor de natuurlijke ventilatie van het gebouw.

GEZE-producten in de luchthaven van Madrid

  • GEZE Econodrive EL-FR schuifdeuraandrijvingen (niet meer in het GEZE-portfolio)
  • GEZE TSA 160 deuraandrijvingen